Brukselkę lekko rozmroź.
Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka, sól, 1 łyżkę śmietany i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Brukselki przekrój na pół, dokładnie obtocz w miodzie i musztardzie i włóż do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tatrę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut. W tym czasie wymieszaj pozostałą śmietanę z jajkiem, startym serem, solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy jajecznej. Tak przygotowaną masę wylej na podpieczony spód i ułóż na niej połówki brukselek przecięciem do góry. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 30-35 minut.
Brukselka Hortex – 1 opakowanie
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 ml śmietanki 30%
100 g boczku wędzonego
50 g parmezanu lub sera grana padano
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy ziarnistej
sól, pieprz