Tarta z ricottą i warzywami włoskimi

4 OS
Danie główne
80 minut

Z mąki, 2 żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie schłodzonym i rozwałkowanym ciastem  wyłóż spód formy na tartę.  Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C  ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z pieca i ułóż na nim lekko rozmrożone warzywa.

Następnie ricottę wymieszaj ze śmietaną, jajkami i tymiankiem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.  Tak przygotowaną masę wylej na warzywa i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C  na około ok. 40 minut.

Tatrę podawaj ciepłą.

Lista zakupów

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 ml kwaśnej śmietany
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
250 g sera ricotta
100 ml śmietany
2 jajka
świeży tymianek
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą

Sprawdź przepis
Gulasz wieprzowy z cieciorką, chorizo i warzywami
Gulasz wieprzowy z cieciorką, chorizo i warzywami

Sprawdź przepis