Dziś mam dla Was takie trochę nietypowe ciasto, bo do jego przygotowania wykorzystałam buraczki ćwikłowe, ale zapewniam Was, że warte grzechu. Ja pokusiłam się o jeszcze bogatszą wersję i przełożyłam go masą na bazie kremówki i serka i dżemem z dzikiego bzu, który pozostał mi po ostatnich deserach, ale śmiało możecie użyć np. porzeczkowego czy wiśniowego. Całość po prostu idealna- intensywnie czekoladowy, wilgotny i o ciekawej strukturze…ah i najważniejsze banalny i błyskawiczny do wykonania:)
Torcik czekoladowo-buraczany
Suche składniki przesiewamy i mieszamy w jednym naczyniu. Mokre składniki miksujemy i dodajemy do nich sypką mieszankę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Ciasto wykładamy do tortownicy o śr. 22-23 cm.
Po upieczeniu ciasto oblewamy ganache, lub dekorujemy tak jak ja robiąc z niego torcik
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Dodajemy serek i mieszamy i w razie potrzeby możemy jeszcze dosłodzić pudrem. Następnie cienkim strumyczkiem,, ale jednocześnie miksując dodajemy rozpuszczoną, o zbliżonej temperaturze żelatynę i mieszamy. Masę wykładamy na warstwę z dżemem i przykrywamy drugim blatem (możemy zostawić odrobinę do przyozdobienia). Na wierzch wylewamy ganache czekoladowy.
Ganache czekoladowy:
Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i dokładnie mieszamy.
Przepis z bloga: http://smerfetka79.blogspot.com/2017/02/torcik-czekoladowo-buraczany.html
175 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru do wypieków
50 g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Buraczki purée Hortex – 250 g (podgrzałam wcześniej i wystudziłam)
3 duże jajka
200 g oleju rzepakowego/słonecznikowego
80 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
Masa:
1/2 słoiczka dżemu z dzikiego bzu wykładamy na pierwszy blat przestudzonego ciasta
150 g serka naturalnego
1 czubata łyżka żelatyny 4-5 łyżki wrzątku
600 ml kremówki
cukier waniliowy do smaku- ok 2-3 łyżki
Ganache czekoladowy:
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 ml śmietany kremówki 36%