Lista zakupów:

Cukier
Cukier puder
Jajka

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie

850 g masy makowej z bakaliami

6 jajek

4 łyżki kaszy manny

100 g orzechów laskowych

kilka łyżek kakao

 

Nasączenie:

4 łyżki likieru wiśniowego

1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy

1 łyżka cukru

 

Mus kawowy:

500 g sera mascarpone

250 ml śmietanki 36%

2/3 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek zaparzonej mocnej kawy

 

4
Desery
60 minut
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Tortownicę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką.  Piekarnik nagrzej do temperatury 175oC. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę. Masę makową z bakaliami wymieszaj z kaszą manną, żółtkami i na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Gotową masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-45 minut. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój je na trzy warstwy.

Mus kawowy:

Zimną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem mascarpone i z ostudzoną kawą. Gotowy mus wstaw do lodówki.

Nasączenie:

Likier wiśniowy wymieszaj z kawą i cukrem.

Pierwszą warstwę ciasta ułóż na tortownicy  i skrop ją 1/3 nasączenia (w przypadku bardzo wilgotnych warstw nasączenie należy odpowiednio ograniczyć). Potem rozsmaruj na niej 1/3 musu kawowego i poukładaj część rozmrożonych wiśni. Przykryj drugim krążkiem i powtórz czynności. Na koniec połóż ostatni krążek, skrop resztą nasączenia i rozsmaruj pozostałością kremu po wierzchu i bokach tortu.

Boki tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi, a wierzch obficie oprósz kakao. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

 

boże narodzenie przepis przepisy wigilia

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym

Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym