Tort makowy z wiśniami

Ilość porcji: 4 OS
Desery
Czas przygotowania: 60 minut

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę.
  4. Masę makową z bakaliami wymieszaj z kaszą manną, żółtkami i na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  5. Gotową masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-45 minut.
  6. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój je na trzy warstwy.

Mus kawowy:

  1. Zimną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  2. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem mascarpone i z ostudzoną kawą.
  3. Gotowy mus wstaw do lodówki.

Nasączenie:

  1. Likier wiśniowy wymieszaj z kawą i cukrem.
  2. Pierwszą warstwę ciasta ułóż na tortownicy i skrop ją 1/3 nasączenia (w przypadku bardzo wilgotnych warstw nasączenie należy odpowiednio ograniczyć).
  3. Potem rozsmaruj na niej 1/3 musu kawowego i poukładaj część rozmrożonych wiśni Hortex. Przykryj drugim krążkiem i powtórz czynności.
  4. Na koniec połóż ostatni krążek, skrop resztą nasączenia i rozsmaruj pozostałością kremu po wierzchu i bokach tortu.
  5. Boki tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi, a wierzch obficie oprósz kakao.
  6. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

Lista zakupów


Składniki: Nasączenie:
  • 4 łyżki likieru wiśniowego
  • 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 1 łyżka cukru
Mus kawowy:
  • 500 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek zaparzonej mocnej kawy
Inne potrawy
w tej kategorii
Konfitura „Czekoladowa wiśnia”
Konfitura „Czekoladowa wiśnia”

Sprawdź przepis
Kulebiak z kapuśniakiem
Kulebiak z kapuśniakiem

Sprawdź przepis