Tort makowy z wiśniami

Ilość porcji: 4 OS
Desery
Czas przygotowania: 60 minut

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzyj na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę. Masę makową z bakaliami wymieszaj z kaszą manną, żółtkami i na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  3. Gotową masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-45 minut. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, pokrój je na trzy warstwy.

Mus kawowy:

  1. Zimną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z serem mascarpone i z ostudzoną kawą.
  2. Gotowy mus wstaw do lodówki.

Nasączenie:

  1. Likier wiśniowy wymieszaj z kawą i cukrem.
  2. Pierwszą warstwę ciasta ułóż na tortownicy i skrop ją 1/3 nasączenia (w przypadku bardzo wilgotnych warstw nasączenie należy odpowiednio ograniczyć).
  3. Potem rozsmaruj na niej 1/3 musu kawowego i poukładaj część rozmrożonych wiśni. Przykryj drugim krążkiem i powtórz czynności.
  4. Na koniec połóż ostatni krążek, skrop resztą nasączenia i rozsmaruj pozostałością kremu po wierzchu i bokach tortu.
  5. Boki tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi, a wierzch obficie oprósz kakao. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

Lista zakupów

Składniki:

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
850 g masy makowej z bakaliami
6 jajek
4 łyżki kaszy manny
100 g orzechów laskowych
kilka łyżek kakao

Nasączenie:
4 łyżki likieru wiśniowego
1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy
1 łyżka cukru

Mus kawowy:
500 g sera mascarpone
250 ml śmietanki 36%
2/3 szklanki cukru pudru
4-5 łyżek zaparzonej mocnej kawy

Inne potrawy
w tej kategorii
Lody z sosem wiśniowym
Lody z sosem wiśniowym

Sprawdź przepis
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa

Sprawdź przepis