Cebulę i czosnek posiekaj i lekko podsmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj rozmrożony i odsączony szpinak i całość smaż przez chwilę. Wystudzony farsz wymieszaj z serem ricotta, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę wsyp mąkę z solą i uformuj w niej dołek, po czym wbij jajka, dodaj odrobinę wody i zagnieć wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe, jeśli mniej więcej po 20 minutach wyrabiania, rozkrojone ma widoczne pęcherzyki powietrza w środku. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w czterocentymetrowe kwadraty i na środek każdego nałóż farsz. Na koniec z kwadratów zrób trójkąty, po czym owiń je na palcu z dwóch rogów, zlep i uformuj tortelloni.
Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z roztopionym masłem
Farsz:
Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
2 opakowania sera ricotta
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Ciasto makaronowe:
400 g mąki pszennej
4 jajka
2 szczypty soli