Truskawkowe ensaimadas czyli hiszpańskie drożdżówki

Truskawkowe ensaimadas czyli hiszpańskie drożdżówki

Lista zakupów:

Cukier puder
Mąka
Mleko

Ciasto:

500 g mąki pszennej

200 ml mleka

100 g smalcu
75 g cukru pudru
2 jajka

12 g drożdży instant
szczypta soli

 

Dżem:
Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie
200 g cukru
1 łyżka soku z cytryny

4
Deser
60 minut
W roli
głównej:
TRUSKAWKI BEZ SZYPUŁEK

Przepis:

Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, 80 g smalcu i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch smalcem. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do  temperetaury 180°C.

Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Pianki truskawkowe jak lody

Pianki truskawkowe jak lody