Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.
W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzej 3-4 łyżki oleju, dodaj mieszankę chińską i smaż na dużym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodaj przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet. Całość wymieszaj i jeszcze chwilkę duś.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekane orzechy i smaż je kilka minut na wolnym ogniu. Dodaj ryż, warzywa i mieszając duś całość kilka minut, tak aby smaki się wymieszały.
Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
100 g dzikiego ryżu
50 g orzechów laskowych
25 ml octu ryżowego lub winnego
3 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta cynamonu
3-4 łyżki oleju
pieprz