Witajcie Kochani! Dzisiaj coś niskokalorycznego, dla wegetarian lub osób, które nie mają potrzeby jeść codziennie mięsa. Zdrowo, a dzięki olejowi kokosowemu zwiększamy swoją odporność i wspomagamy regulację metabolizmu. Sok pomidorowy Hortex dostarcza do dania potasu, który uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek oraz wspomaga dotlenienie mózgu, co zwiększa zdolność myślenia i koncentrację.
Wykonanie:
• Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojonego w kostkę selera naciowego, którego słodzę szczyptą cukru, może pół łyżeczki.
• Gdy seler się podsmaży, nie musi być zeszklony dodaję pokrojone w talarki pieczarki. Duszę całość ok. 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
• Gdy sok z pieczarek się zredukuje dolewam 2 szklanki soku pomidorowego Hortex i dosypuję wiórki z marchwi uzyskane poprzez obieranie marchwi do okoła. Użycie obieraczki gwarantuje cieniutkie paski marchewki.
• W tym momencie solę potrawę i kroję nożyczkami listek- dwa świeżej bazylii, która podbije smak potrawy. Całość duszę około 30 minut, aż sok pomidorowy zredukuje swoją objętość, tworząc smakowity sos.
• Pod koniec gotowania sprawdzam czy potrawa odpowiada mi smakowo, ja już nie używam ostrych przypraw, sok pomidorowy jest świetnie doprawiony i dodaje smak całemu daniu.
• Podane składniki wystarczą dla jednej głodnej osoby lub dla dwóch osób.
• Danie podaję posypane wiórkami świeżej marchwi i startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Dokładnych ilości nie powiem, to zależy na ile mam ochotę w danym dniu.
Smacznego!
Przepis z bloga: http://iammuffina.blogspot.com/2017/03/warzywne-spaghetti.html
Pomidor pikantny sok 100% Hortex – 500 ml
200 g pieczarek
120 g (3-4 łodygi) selera naciowego
100 g marchewki
sól
bazylia
cukier
1 łyżka oleju kokosowego