Dynię ugotuj w mleku do miękkości i odcedź, mleka nie wylewaj. Rozgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków na purée, jeśli będzie za suche, wlej odrobinę mleka. Dodaj parmezan i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i duś do miękkości. Następnie dodaj pomidory i dalej duś, aż płyn się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.
Warzywa na patelnię przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Gotowe mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Na mięso wyłóż przygotowane warzywa, a na wierzchnią warstwę purée z dyni. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz ok. 30 minut.
Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex – 2 opakowania
Dynia kostka Hortex – 1 opakowanie
300 g mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów
100 ml mleka
50 g tartego parmezanu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz