Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

4 OS
Danie główne
30 minut

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzuć różyczki brokułów i zblanszuj. Następnie przełóż je do misy blendera, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Gotowy mus przelej do wysmarowanych masłem aluminiowych foremek.

Foremki wstaw do brytfanny, zalej do połowy ich wysokości wodą i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż boki zaczną odchodzić od foremek.

Wtedy terrinę wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z foremek. Podawaj z dodatkiem kiełków, jogurtu i z plastrami wędzonego łososia.

Lista zakupów

Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie
200 ml śmietany 30%
100 ml gęstego jogurtu greckiego
4 plastry wędzonego łososia
4 jajka
3 łyżki masła
kiełki rzodkiewki /pora/ buraka
gałka muszkatołowa świeżo tarta
sól, biały pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką

Sprawdź przepis
Sałatka rybacka
Sałatka rybacka

Sprawdź przepis