W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzuć różyczki brokułów i zblanszuj. Następnie przełóż je do misy blendera, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Gotowy mus przelej do wysmarowanych masłem aluminiowych foremek.
Foremki wstaw do brytfanny, zalej do połowy ich wysokości wodą i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż boki zaczną odchodzić od foremek.
Wtedy terrinę wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z foremek. Podawaj z dodatkiem kiełków, jogurtu i z plastrami wędzonego łososia.
Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie
200 ml śmietany 30%
100 ml gęstego jogurtu greckiego
4 plastry wędzonego łososia
4 jajka
3 łyżki masła
kiełki rzodkiewki /pora/ buraka
gałka muszkatołowa świeżo tarta
sól, biały pieprz