Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

Ilość porcji: 4 OS
Danie główne
Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzuć różyczki brokułów i zblanszuj.
  2. Następnie przełóż je do misy blendera, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę.
  3. Gotowy mus przelej do wysmarowanych masłem aluminiowych foremek.
  4. Foremki wstaw do brytfanny, zalej do połowy ich wysokości wodą i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż boki zaczną odchodzić od foremek.
  5. Wtedy terrinę wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z foremek. Podawaj z dodatkiem kiełków, jogurtu i z plastrami wędzonego łososia.

Lista zakupów


Składniki:
  • Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • kiełki rzodkiewki /pora/ buraka
  • gałka muszkatołowa świeżo tarta
  • sól, biały pieprz
Inne potrawy
w tej kategorii
Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany
Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany

Sprawdź przepis
Kulebiak z kapuśniakiem
Kulebiak z kapuśniakiem

Sprawdź przepis