Zielone lasagne

4 OS
Danie główne
40 minut

W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć do niego pokrojone w piórka cebule i duś, aż zmiękną. Następnie dodaj mąkę i dużo startej gałki muszkatołowej, wszystko smaż około 2 minut. Po tym czasie wlej mleko i cały czas mieszając doprowadź sos do zgęstnienia. Gotowy sos połącz z rozmrożonym szpinakiem, połową startego parmezanu i żółtym serem. Przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Następnie w żaroodpornym naczyniu warstwami układaj surowy makaron i szpinak. Ostatnia warstwa powinna być szpinakiem. Na koniec całość posyp po wierzchu resztą parmezanu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 20 minut.

Lista zakupów

Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 3 opakowania
1 opakowanie makaronu lasagne
200 ml mleka
100 g parmezanu
100 g żółtego sera
2 cebule
4 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
świeżo mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Krewetki na purée z kalafiora
Krewetki na purée z kalafiora

Sprawdź przepis