Zielone lekkie curry z fasolką, kalafiorem i kurczakiem oraz ryżem basmati

4 OS
Danie główne
35 minut

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę curry, starty czosnek oraz imbir i chwilę smaż, mieszając. Później wrzuć pokrojone w cienkie paseczki mięso, obsmaż je i zalej bulionem. Trawę cytrynową obierz z twardych zewnętrznych liści, roztłucz białą część i dodaj do garnka. Po 10 minutach wrzuć mrożone warzywa i wlej mleko kokosowe, a garnek przykryj pokrywką i całość duś jeszcze ok. 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą. Gotowe curry posyp posiekaną, świeżą kolendrą i podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem goździków.

Lista zakupów

Kalafior różyczki Hortex – 1 opakowanie
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 200 g
Fasolka szparagowa żółta Hortex – 200 g
300 g mięsa z piersi kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
250 ml bulionu
100 g ryżu Basmati
1 łodyga trawy cytrynowej
5 łyżeczek zielonej pasty curry
1 ząbek czosnku
2-3 goździki
garść świeżej kolendry
olej
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Fasolka zapiekana z bekonem i pieczonymi ziemniakami
Fasolka zapiekana z bekonem i pieczonymi ziemniakami

Sprawdź przepis
Pikantne duszone warzywa z kaszą
Pikantne duszone warzywa z kaszą

Sprawdź przepis