Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą

4 OS
Danie główne
60 minut

Przetarte ziemniaki połącz z serem i purée buraczkowy. Dodaj jajka i dobrze wyrób masę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę zaparz gorącym mlekiem, dodaj sól i wyrób ciasto na pierogi. Gotowe ciasto włóż do lodówki mniej więcej na 20 minut. Potem je rozwałkuj, wytnij (np. szklanką) koła i na środek każdego włóż farsz ziemniaczano-buraczkowy. Zlep brzegi ciasta, uformuj pierogi i gotuj ok. 3 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Masło sklaruj na patelni, po czym dodaj liście szałwii. Tak przygotowanym masłem polej pierogi.

Lista zakupów

Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
500 g ugotowanych ziemniaków
200 g sera ricotta
2 jajka
sól, pieprz

Ciasto:
200 g mąki pszennej
80 ml gorącego mleka
sól

Masło szałwiowe:
100 g masła
świeża szałwia

Inne potrawy
w tej kategorii
Krem z buraczków
Krem z buraczków

Sprawdź przepis
Gulasz wieprzowy z cieciorką, chorizo i warzywami
Gulasz wieprzowy z cieciorką, chorizo i warzywami

Sprawdź przepis