Zimowy krem z zielonego groszku z grzankami

Luty to taki miesiąc w roku, kiedy świeże owoce i warzywa ze sklepowych półek mają w sobie najmniej smaku i witamin, a do naszych rodzimych nowalijek zostało jeszcze kilka tygodni.
Wtedy z pomocą przychodzą mrożonki!
W przepięknych kolorach i z mocą wartości odżywczych!

Dobrze zamrożone owoce i warzywa w okresie zimowym i wczesnowiosennym mogą nawet przewyższać ilością zawieranych witamin i mikroelementów te świeże, dlatego naprawdę warto po nie sięgać 😉
Pozostając wciąż w kolorystyce zielonej, przedstawiam Wam dzisiaj przepyszny i w cudownym kolorze krem z zielonego groszku w wersji zimowej 🙂
Zupa sama w sobie jest wyrazista w smaku ale całości dopełniają fantastyczne grzanki z natką pietruszki, parmezanem i…migdałami, a czas przygotowania nie przekracza 30 min.
Sycąca, aromatyczna i, dzięki sporej szczypcie pieprzu, rozgrzewająca.
Czy to wszystko nie brzmi wspaniale?
Musicie uwierzyć mi na słowo, że to połączenie smaków i tekstury kremowej zupy z chrupiącą grzanką równie wspaniale smakuje 😉
Czas przekopać zamrażalki i wyczarować coś absolutnie przepysznego!

Zimowy krem z zielonego groszku i obłędne grzanki image2 1

Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę obierz i pokrój w ósemki, pora pokrój w plastry, a seler naciowy na kilka mniejszych części.

2. Pokrojone warzywa umieść razem z groszkiem w garnku, zalej bulionem, dodaj listki laurowe i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

3. Do ugotowanych warzyw dorzuć suszoną miętę i zblenduj wszystko na krem.

4. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu do smaku.

Grzanki:
1. Kromki razowego chleba opiecz na rumiano.

2. Składniki na pastę wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.

3. Pietruszkową pastę nakładaj na gorące grzanki i podawaj do zupy.

 

Smacznego!

 

 

Zimowy krem z zielonego groszku i obłędne grzanki image1 2

 

 

Przepis z bloga: http://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/2017/02/zimowy-krem-z-zielonego-groszku-i.html

Lista zakupów

Goszek zielony Hortex – 1 opakowanie
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
70 g białej części pora
2 listki laurowe
1,5 łyżeczki otartej suszonej mięty
450 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku

Grzanki:
4 kromki razowego pieczywa
1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
25 g tartego parmezanu
2 łyżeczki posiekanych płatków migdałów
2 łyżeczki oliwy

Inne potrawy
w tej kategorii
Risotto z groszkiem
Risotto z groszkiem

Sprawdź przepis
Koszyczek truskawkowo – migdałowy
Koszyczek truskawkowo – migdałowy

Sprawdź przepis