Żołądki umyj i oczyść, a następnie ugotuj, dodając połowę paczki włoszczyzny, liście laurowe, sól i pieprz. Gdy żołądki będą miękkie, wyjmij je z wody i odsącz na papierze.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wsyp drugą część włoszczyzny i lekko podsmaż, dodając żołądki. Całość zalej 200 ml śmietany. Duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj rukolę.
W osolonej wodzie ugotuj zielony groszek, odcedź go i zmiksuj na purée z dodatkiem 1 łyżki masła oraz pozostałą śmietaną. Purée ułóż na środku talerza, a żołądki dookoła.
Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
500 g żołądków drobiowych
400 ml śmietany 36%
2 łyżki masła
2 liście laurowe
rukola
sól, pieprz