Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami

Ilość porcji: 4 OS
Zupy
Czas przygotowania: 40 minut

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
  2. Dodaj lekko rozmrożone warzywa i zalej bulionem.
  3. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotuj ok. 15 minut.
  4. W tym czasie przygotuj kluseczki. Do miksera dodaj mąkę, jajka, wlej mleko, wodę i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  5. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
  6. Nad gotującą się wodą ustaw durszlak i wylej do niego ciasto, energicznie rozcierając je drewnianą łyżką. Kluseczki gotuj do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  7. Zupę podawaj z gotowymi kluseczkami. Wcześniej możesz ją zmiksować na krem.

Lista zakupów


Składniki: Kluseczki:
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 3 jajka
  • sól
Inne potrawy
w tej kategorii
Gulasz warzywny z leśnymi grzybami
Gulasz warzywny z leśnymi grzybami

Sprawdź przepis
Pasztet z wiśniami
Pasztet z wiśniami

Sprawdź przepis