Lista zakupów:

Kurczak
Masło
Pietruszka natka

Knedle:
Szpinak liście Hortex – 100 g
3-4 czerstwe bułki (kajzerki)
200 ml mleka
50 g masła
2 jajka
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
1-2 łyżki mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Bulion:

Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie
1 kurczak
1 pęczek włoszczyzny

2-4 ziarenka pieprzu
1 liść laurowy

1 ziarenko ziela angielskiego

sól

4
Zupa
60 minut
W roli
głównej:
SZPINAK LIŚCIE

Przepis:

Bulion:

Kurczaka umyj i podziel na porcje. Zalej 2-3 litrami wody i gotuj. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Całość gotuj ok. 3 godzin na wolnym ogniu. Przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj groszek i kawałki obranego mięsa z kurczaka. Gotuj przez chwilę.

Knedle:

Bułki pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Odstaw do nasiąknięcia. Jajka wymieszaj z solą, pieprzem i gałką. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z rozmrożonym i posiekanym szpinakiem. Wszystko dodaj do odciśniętych bułek, wymieszaj i uformuj okrągłe kuleczki (jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki). Gotuj w osolonej wodzie.

Knedle szpinakowe podawaj w miseczkach, zalane bulionem. Na wierzchu połóż obrane mięso z kurczaka.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Włoskie gnocchi z ricottą i szpinakiem

Włoskie gnocchi z ricottą i szpinakiem

Inne dania z tej kategorii

Pikantny kociołek
Pikantny kociołek
Zobacz wszystkie