Cebule, czosnek i por posiekaj i podduś na maśle wymieszanym z oliwą. Dodaj liść laurowy oraz ziela angielskie, obrane i pokrojone w krążki marchewki oraz zieloną fasolkę szparagową. Duś całość przez kilka minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej bulionem warzywnym i gotuj. Szynkę pokrój w kostkę i podsmaż na oddzielnej patelni. Przesmażoną, dodaj do zupy. Całość przypraw solą i pieprzem.
Podawaj z grzankami.
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
1 l bulionu warzywnego
100 g szynki wędzonej
5 ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól , pieprz