Pełna niebanalnych smaków i aromatów. Z mnóstwem warzyw i pięknie pachnących przypraw. Tak podobna do polskiej, a jednak charakterystyczna – taka właśnie jest kuchnia ukraińska. Choć jej flagową potrawą są oczywiście pierogi, nie można zapomnieć o innych pysznych specjałach. W dzisiejszym artykule weźmiemy na tapet najsmaczniejsze i pełne witamin zupy. Może zagoszczą one na stałe także na twoim stole?
Ukraina to rozległy i piękny kraj, który w swojej kuchni łączy wpływy wielu kultur. Żyzne ziemie sprawiają, że jest on ważnym eksporterem zbóż[1]. Nic więc dziwnego, że to właśnie produkty mączne są często głównym składnikiem tradycyjnej kuchni tego kraju.
Pyszne pierogi, czyli varenyky, goszczą na stołach niemal wszystkich mieszkańców tego regionu. Podawane są zarówno na słodko, jak i jako wytrawne danie. Nie bez znaczenia są także kasze, takie jak, np. gryczana. Serwuje się je często ze skwarkami i podsmażoną cebulą – jako całe danie albo dodatek.
Prawdziwy ukraiński obiad jest jednak niepełny bez tradycyjnych, pełnych smaku zup. To właśnie one pozwalają w dużej mierze uzupełnić poziom witamin. Dlatego też warto włączyć je do swojej diety.
Polacy jedzą zbyt mało warzyw[2]. Produkty te powinny stanowić połowę każdego posiłku, ale przygotowywane w naszych domach potrawy są często dalekie od ideału. Aby zwiększyć zawartość jarzyn w codziennym jadłospisie, dobrze jest zamienić słodkie i słone przekąski na chrupiące marchewki, kalarepy czy selery naciowe. W menu powinny znaleźć się także zupy, w których kryje się mnóstwo witamin. Mogą być one zarówno wegetariańskie i wegańskie, jak i mięsne.
Podobnie jak w naszym kraju, jedną z tradycyjnych zup kuchni ukraińskiej jest barszcz. W przeciwieństwie do wersji, którą jadamy w Wigilię, zupa naszych sąsiadów jest pełna dodatków.
Podstawą barszczu ukraińskiego są oczywiście wywar mięsny – w tradycyjnej odsłonie wieprzowo-wołowy, w lżejszej wersji z indyka – oraz buraki. To właśnie te niepozorne warzywa nadają mu wyjątkowy kolor. W zależności od preferencji kucharza bądź kucharki w zupie znajdują się różne warzywa – od pomidorów aż po kapustę.
Dlaczego warto, poza oczywistymi walorami smakowymi, częściej spożywać barszcz?
Burak to prawdziwy król zdrowego odżywiania. Jest niskokaloryczny i zawiera całe mnóstwo ważnych składników odżywczych. To niezwykle cenne źródło witaminy C[3] oraz tych z grupy B. Jest również bogaty w składniki działające przeciwnowotworowo: antocyjany i flawonoidy[4] .
Składniki:
Wykonanie:
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie tej wartościowej zupy od A do Z, dobrym rozwiązaniem jest mrożony barszcz ukraiński Hortex. Jego składniki zostały zamrożone w pełni sezonu, dlatego są pełne witamin i wyjątkowo pyszne. Wystarczy do przygotowanego wcześniej bulionu dodać zawartość opakowania i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Wiele rosnących w naszych ogródkach i na łąkach roślin doskonale nadaje się na główny składnik pysznych i wartościowych zup. Tak właśnie jest ze szczawiem, który powszechnie występuje na terenach Europy Środkowej i Wschodniej. Jest on prawdziwą bombą witaminową, ponieważ zaledwie 70 g liści rośliny pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad 40%. To także bogate źródło błonnika, witaminy A, magnezu i potasu[5].
Dlaczego dobrze jest włączyć szczaw do swojej diety?
To właśnie szczaw jest najważniejszym elementem zupy, którą potocznie nazywamy zielonym barszczem. Jest ona niezwykle prosta w wykonaniu, dlatego nawet początkujący kucharze sobie z nią poradzą. Składniki są łatwo dostępne i tanie.
Składniki:
Wykonanie:
Kapusta to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Spotkać ją można na każdym straganie i w każdym supermarkecie. Jest niedroga i bardzo pożywna. Stanowi bazę wielu tradycyjnych potraw – zarówno polskich, jak i ukraińskich. W wersji poddanej fermentacji jest szczególnie bogata w dobroczynne składniki.
Kapusta – zarówno ta kiszona, jak i świeża – są składnikami pysznej, ukraińskiej zupy, którą uważa się za główne pożywienie kozackich wojów.
Składniki:
Wykonanie:
Dla miłośników klasycznego, polskiego kapuśniaku, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, doskonałym rozwiązaniem jest gotowa, mrożona zupa z kiszonej kapusty Hortex. Gotowa w 15 minut!
[1] PW-077- /03 (kowr.gov.pl)
[2] Raport: Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022
[3] https://bibliotekanauki.pl/articles/337512.pdf
[4] Burak ćwikłowy. Wartości odżywcze i wpływ na zdrowie (dietetycy.org.pl)
[5] Szczaw: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania (vitapedia.pl)
[6] Tamże