Ciężki dzień w pracy i do tego długa droga powrotna? Może przytłacza cię nadmiar obowiązków na home office? Jedyne, o czym myślisz po południu lub wieczorem to odpoczynek i zjedzenie czegoś pożywnego i smacznego? Zainspiruj się prostymi kulinarnymi trikami i przepisami na błyskawiczne, zdrowe dania w stylu comfort food. Szybkie, łatwe i przyjemne 15-20 minut w kuchni.
Chociaż brzmi to jak frazes, gotowanie naprawdę może być szybkie i łatwe, a przez to także o wiele przyjemniejsze. Dzięki kilku kulinarnym trikom i potędze planowania możemy nie tylko usprawnić codzienne obowiązki, ale też cieszyć się pełnowartościowymi, domowymi i pysznymi potrawami każdego dnia. Nic tak nie dodaje energii po ciężkim dniu w pracy, jak talerz ciepłego obiadu z dobrych składników. Jak nie zmęczyć się w kuchni, a zyskać tak wiele?
Meal prep to skrót od „meal preparation”, z angielskiego „przygotowywanie posiłków”. Ta modna idea przybyła do nas prosto z Anglii i zakłada przygotowywanie dobrze rozplanowanych posiłków z wyprzedzeniem. W klasycznej wersji tego nurtu przyrządza się dania na dłuższy okres, np. na cały tydzień, i dzieli na pojemniki. Jest to doskonały pomysł dla małych rodzin lub osób gotujących tylko dla siebie. Może jednak sprawiać trudności, kiedy w lodówce trzeba przechować 4-5 posiłków dla partnera i dzieci. Meal prep nie sprawdzi się też w przypadku każdego rodzaju potraw.
Warto jednak zainspirować się tą ideą i wszystko to, co można przygotować wcześniej, ugotować poprzedniego dnia i zamrozić lub przechować w lodówce. Kiedy będziemy mieli gotową porcję bulionu, zupy, doprawionego sosu, pokrojonych lub ugotowanych warzyw, ciasta czy domowej kostki rosołowej, złożenie pełnego obiadu przestanie być tak uciążliwe.
W domu zawsze warto mieć także składniki podstawowe, z których zrobić można wiele dań. Różnego rodzaju kasze uzupełnią warzywne lub mięsne curry, będą dodatkiem do sałatki lub kotletów, a w postaci kaszotto staną się osobnym daniem. Podobną rolę w kuchni pełni także ryż i makaron.
Warto mieć też pod ręką przecier pomidorowy lub pomidory w puszce do zrobienia szybkiego sosu oraz ulubione przyprawy. Wielbiciele sałatek lub włoskich smaków powinni mieć w spiżarni oliwę z oliwek.
Produktem, który zdecydowanie przyspiesza przygotowywanie zdrowych posiłków pełnych warzyw i owoców, są mrożonki. Składniki przechowywane w tej formie są pełnowartościowe i pełne witamin. Mamy też pewność, że zostały hodowane w najlepszych możliwych warunkach i zebrane w szczycie swojego rozwoju, a więc wtedy, kiedy smakują najlepiej. Mieszanka warzyw na patelnię Hortex może być gotowym daniem wegetariańskim lub dodatkiem do mięsa. Z warzyw solo i miksów można przyrządzić błyskawiczne kremowe i klasyczne zupy. Możliwości jest tak wiele, a każda z nich nie zajmuje więcej niż 15-20 minut.
Na wypadek sytuacji kryzysowych, np. nadmiaru obowiązków lub zmęczenia, warto mieć do dyspozycji gotowe dania, które wystarczy jedynie podgrzać. Szukajmy jednak takich, które mają prosty, krótki i naturalny skład, takich jak np. zupy lub dania na patelnię Hortex. Zostały one przygotowane wyłącznie z mieszanek warzyw, ziół, przypraw oraz dodatków w postaci makaronu lub ryżu.
Mając przygotowaną bazę w postaci wcześniej ugotowanych produktów, kuchennych „must have” i mrożonek, można już zrobić nieskończoną liczbę szybkich i prostych obiadów w 10-20 minut. Najlepiej jednak przetestować kilka przepisów i wybrać te, które zawsze najlepiej się sprawdzają lub nadają się do podania niezapowiedzianym gościom. Sycąca zupa, danie jednogarnkowe czy może coś niebanalnego? Poznaj nasze inspiracje na szybkie dania.
Zupa to danie zaliczane do comfort food: rozgrzewa, syci, ale i daje poczucie zjedzenia zdrowego posiłku pełnego warzyw. Jest prosta w przygotowaniu i właściwie „gotuje się sama”. Warto po pracy zjeść talerz gorącej zupy jarzynowej w stylu francuskim z pachnącym pesto, słodkawy krem z dyni i marchewki lub węgierską zupę z mięsem.
Składniki:
Warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody (tak, aby tylko przykryła zawartość garnka), a następnie zblenduj. Postaw na małym ogniu i dodaj sok, mleko kokosowe i przyprawy. Dodatkiem mogą być prażone na suchej patelni migdały.
Składniki:
Mięso należy podsmażyć na patelni, dodając paprykę w proszku. Dodaj bulion lub taką samą ilość wody oraz warzywa. Duś aż składniki mieszanki Hortex będą miękkie. Po tym czasie wlej przecier i dodaj przyprawy do smaku.
Składniki:
Najpierw trzeba zeszklić cebulę na oliwie i dodać mieszankę warzyw na patelnię. Podsmaż je i zalej bulionem. Gotuj do miękkości wszystkich składników. W tym czasie przy pomocy blendera zrób pesto z orzeszków, bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy. Zupę wykładaj na talerz i ozdób kleksem z pesto.
Dania jednogarnkowe to klasyka szybkiego i łatwego gotowania. Podobnie jak zupy, właściwie przygotowują się same. O wiele lepiej smakują także po odgrzewaniu (nawet kilkukrotnym), dlatego można je przygotować wcześniej lub ugotować na kilka dni. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, warto korzystać z produktów mrożonych lub tego, co zostało zrobione przez nas wcześniej. Skład można zmieniać, korzystając z tego, co aktualnie dostępne w lodówce i spiżarni.
Składniki:
Na patelni rozpuść masło i zeszklij posiekaną szalotkę. Następnie podsmaż kurczaka, dodaj groszek i ½ szklanki bulionu. Kiedy groszek zmięknie, dodaj surowy ryż. Kiedy lekko nasiąknie, czyli zrobi się nieco przezroczysty i błyszczący, dodawaj po chochelce bulionu i mieszaj. Kolejne porcje płynu dolewaj, kiedy poprzednia wsiąknie w ryż. Przypraw. Danie będzie gotowe, kiedy całość nabierze kremowej konsystencji. Ryż powinien być ugotowany al dente.
Składniki:
Warzywa ugotuj al dente, a następnie odlej wodę i podsmaż na oliwie i żółtym curry. Dodaj bulion lub mleko kokosowe (można dodać oba te składniki) oraz przyprawy. Całość duś ok. 5-7 minut.
Po pracy mają wpaść znajomi na obiad lub nagle przyszli niezapowiedziani goście? Co podać, kiedy czasu jest niewiele, a ostatnie, co chcesz robić po męczącym dniu, to spędzanie wielu godzin w kuchni? Podpowiadamy dwa sposoby na szybkie, ale efektowne dania, które zachwycają od pierwszego kęsa.
Składniki:
Warzywa podsmaż na patelni zgodnie ze sposobem przygotowania na opakowaniu. Lekko przestudź. Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Nałóż porcję warzyw i rybę. Zawiń w ciasto i wstaw do piekarnika na 7-10 minut (zależy od mocy urządzenia) w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza. Danie można upiec wcześniej, a przed podaniem tylko wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Składniki:
Chorizo podsmaż na suchej patelni. Dodaj warzywa Hortex i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Całość lekko przestudź. W tym czasie wysmaruj formę (tortownicę lub na tartę) oliwą i wyłóż ciastem. Następnie podpiecz je w piekarniku ok. 5 min dla ciasta francuskiego, ok. 10 min dla kruchego (do zrumienienia). W misce roztrzep jajka i dodaj mleko kokosowe lub śmietankę (ewentualnie mieszankę mleka ze śmietaną 80% w proporcjach 1:1). Na podpieczony spód wyłóż nadzienie i zalać mieszaniną z jajkami. Piecz około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu ścięcia jajek.