Przygotowanie wykwintnego obiadu dla gości wcale nie musi być trudne ani zajmować dużo czasu. Kluczem do sukcesu jest znalezienie odpowiednich potraw – takich, które wyglądają elegancko, ale ich przygotowanie nie wiąże się z koniecznością spędzenia całego dnia w kuchni. Ważny jest też odpowiedni dobór składników – np. zamiast świeżych warzyw, których obróbka jest dość czasochłonna, warto sięgać po wartościowe mrożonki Hortex. Pięknie wyglądają, pysznie smakują i zachowują cenne witaminy i minerały, bo zamrażane są tuż po zbiorach.
Zależy ci na tym, by obiad, który serwujesz gościom, był podany na poziomie restauracyjnym? Zadbaj o odpowiednie przystawki. Mogą to być kawałki chrupkiej bagietki z dipem warzywnym, owoce, koreczki serowe albo pieczone warzywa, np. marchewki mini Hortex gotowe w 10 minut. Jeśli planujesz podać wino, odpowiednią przystawką będzie deska aromatycznych serów z kiścią winogron i cienkimi plastrami dojrzewającej szynki – parmeńskiej albo szwarcwaldzkiej. Doskonałą, szybką przystawką, są też pierożki z ciasta francuskiego w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Jak je przyrządzić?
Przygotuj:
Wykonanie:
Mięso zmiel, dodaj jedno jajko, rozmrożony, delikatnie odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, bułkę tartą i śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i starannie wymieszaj. Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy, podziel je na kwadraty lub koła, z których będziesz formować pierożki. Na środku każdego połóż farsz i zlep brzegi, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką lub sezamem. Ułóż pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
W wegetariańskiej odsłonie pierożki nadziej np. różyczkami mrożonego brokułu Hortex, kawałkami sera pleśniowego i papryki oraz plasterkami suszonych pomidorów.
Pierożki możesz serować z sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotujesz go w kilka minut z kilku łyżek jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, czosnku, soli i pieprzu.
Pora przejść do konkretów. Co podać jako danie główne? Jeśli zarówno ty, jak i twoi goście, jesteście miłośnikami klasyki, w ramach obiadu możesz podać łososia pieczonego z warzywami. Danie jest pożywne, zdrowe i bardzo eleganckie, a jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę (łącznie z pieczeniem).
Składniki na 4 porcje:
Łososia umyj, osusz, skrop cytryną, posyp ziołami i dopraw solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wsyp rozmrożony szpinak, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i oliwę i całość wymieszaj.
Na szpinaku połóż łososia, a w wolnych przestrzeniach poukładaj różyczki brokułu, kawałki papryki i pokrojone na pół pomidorki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
Serwuj na płytkich talerzach, układając warzywa obok ryby.
Twoi goście lubią orientalne smaki? Zaskocz ich, przygotowując doskonałego kurczaka po chińsku z ryżem i warzywami. Aby ograniczyć czas spędzony w kuchni, zamiast pojedynczego zestawu warzyw, grzybów i pędów bambusa, sięgnij po gotową mieszankę chińską Hortex.
Składniki na 4 porcje:
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Przygotuj marynatę ze startego imbiru, czosnku, słodkiej i ostrej papryki, pieprzu, oleju sezamowego i sosu sojowego. Włóż do niej pokrojonego kurczaka i marynuj ok. 20-30 minut.
Kurczaka wyjmij z marynaty i obsmaż na patelni. Dodaj Mieszankę chińską Hortex i smaż ok. 8 minut.
Serwuj z ryżem ugotowanym na sypko. Danie możesz podawać na jednym półmisku (na spodzie ryż, na nim sos – bez mieszania!) albo w dwóch osobnych miskach.
Szukając inspiracji na szybki obiad dla gości nie koncentruj się tylko na „drugich” daniach. Dobrą opcją jest też przyrządzenie smacznej, aromatycznej zupy warzywnej w nietypowej odsłonie. Nasza propozycja? Wykwintny krem dyniowo-cukiniowy z grzankami i makaronem z cukinii. Zachwyca smakiem, wyglądem i niebanalną kompozycją.
Składniki na 4 porcje:
Wykonanie:
Cukinię umyj i obierz ze skórki – najlepiej za pomocą obieraczki do julienne, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć tradycyjnej. Ważne, aby obierać skórkę tak, by jej pasma wyglądały jak długi makaron. Obrane skórki odłóż na bok, a cukinię pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę i starty na tarce czosnek i imbir. Duś pod przykryciem około 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojoną cukinię oraz dynię Hortex i dopraw szczyptą kurkumy i chili.
Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj na krem, dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Serwuj z makaronem ze skórki cukinii (przed podaniem podsmaż ją delikatnie na maśle, z odrobiną soli i pieprzu) i świeżo podpieczonymi grzankami.
Gdy organizujesz obiad dla gości, zadbaj nie tylko o doskonały smak serwowanych potraw, ale też o ich odpowiednią prezencję. Jemy oczami, dlatego warto ułożyć potrawę tak, by wyglądała jak małe dzieło sztuki. Jak to zrobić? Przede wszystkim dobierz odpowiedni rozmiar talerza i określ kompozycję dania (w którym miejscu główne produkty, w którym dodatki). Nie przesadzaj z dekoracjami, ale jeśli ich używasz, pamiętaj, by wszystkie były jadalne (np. liście mięty, natka pietruszki, cząstki awokado czy cytryny). Jeśli serwujesz sosy, podawaj je w osobnych miseczkach, nie obok potrawy. Dobrze jest też dopasować aranżację do rodzaju posiłku, np. gdy serwujesz danie chińskie, podaj je w miseczkach z orientalnym wzorem, a zamiast widelców zaproponuj gościom pałeczki.