Polacy uwielbiają grillować! Gdy tylko zza chmur wyłaniają się pierwsze promienie słońca, zaczynamy planować grillowe uczty. Szykując składniki, najczęściej sięgamy po produkty mięsne[1], jednak w szybkim tempie rośnie też grupa osób, które wybierają grill wegetariański. Jesteś w grupie osób preferujących roślinne przysmaki? Przygotowaliśmy dla ciebie 5 przepisów na szaszłyki wegetariańskie na grilla, a także proste pomysły na pyszne sosy do dań z rusztu. Smacznego!
Na stoły Polaków coraz częściej trafiają produkty wegetariańskie. Choć nasza kulinarna kultura jest oparta głównie na mięsie, rośnie świadomość konsumentów dotycząca zdrowego trybu życia. W 2019 roku już milion naszych rodaków deklarowało, że są wegetarianami. A kolejne 2 miliony planowało zrezygnować z mięsa w przyszłości[2].
To doskonałe wieści, ponieważ według najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, to właśnie warzywa i owoce powinny być najważniejszym elementem naszej diety. Zawierają one mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji:
Należy spożywać je 5 razy dziennie. Warzywa powinny stanowić połowę znajdujących się na talerzu produktów.
Szaszłyki podczas grilla można traktować dwojako – jako jedno z głównych dań albo jako dodatek. Aby potrawa ta była wystarczająco sycąca, dobrze jest dodać wegetariańskie źródło białka. W tej roli doskonale sprawdza się tofu.
Czym jest tofu? To „ser” zrobiony z ziaren soi. Na stołach gości już od dwóch tysiącleci. Doskonale zastępuje mięso i ma działanie prozdrowotne:
Tofu – podobnie jak inne produkty sojowe – można bezpiecznie spożywać w dawce od 255 do 425 g dziennie[5].
Czasem mamy ochotę na odmianę. Dobrym pomysłem na nudę w kuchni jest spróbowanie dań inspirowanych innymi kulinarnymi kulturami, np. kuchnią azjatycką. Ta nikogo nie pozostawia obojętnym. Jest pełna smaków i aromatów i doskonale sprawdza się w wersji grillowanej. Jak przygotować szaszłyki wegetariańskie na grilla w wersji azjatyckiej?
Składniki:
Wykonanie:
Zdarza się, że to właśnie najprostsze przepisy są najlepsze. Dlatego też nie warto zapominać o klasycznych wersjach dania i nie zatracać się jedynie w nowościach. Jak przygotować klasyczne wege szaszłyki z tofu?
Składniki:
Wykonanie:
Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle zdrowa. Dieta oparta na kulinarnych tradycjach z rejonu basenu Morza Śródziemnego o 30% obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych[6]. Dlatego dobrze jest czerpać garściami z przepisów na pyszności z tamtych stron – również, jeśli chodzi o grilla.
Grecja to kraj, który kojarzy się z oliwkami i wyśmienitymi serami. Przygotowując szaszłyki wege, nie można więc o nich zapomnieć. Jak zrobić pyszne danie w stylu śródziemnomorskim?
Składniki:
Wykonanie:
Papryka czy pieczarki wydają się oczywistym wyborem jako wegetariański składnik szaszłyków. Co jednak z owocami? Czy pasują one do grilla wege? Oczywiście! Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, by dania były pyszne:
Przygotowując szaszłyki, można sięgnąć po rodzime owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, morele albo egzotyczne, np. mango, banany czy ananas.
Słodki szaszłyk? Dlaczego nie! Podczas grillowania warto spróbować czegoś zupełnie nowego, co być może skradnie serca wszystkich biesiadników.
Składniki:
Wykonanie:
Wskazówka:
Nie masz pod ręką świeżych śliwek? Użyj tych mrożonych! Pamiętaj jednak o ich wcześniejszym rozmrożeniu, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Owoce doskonale smakują też w towarzystwie serów. To miks, który zawsze się udaje. Jak przygotować owocowo-serowe szaszłyki wegetariańskie na grilla?
Składniki:
Wykonanie:
Gdy Polacy planują beztroskie grillowanie, do sklepowych wózków wrzucają najczęściej keczup (73,6% respondentów) i musztardę (54,5% badanych)[7]. Choć sosy te doskonale pasują zarówno do dań mięsnych, jak i tych wegetariańskich, warto czasem spróbować przepysznych nowości. Jakie dipy doskonale komponują się z szaszłykami wege z grilla?
Ten zielony dip przybył do nas z Ameryki Południowej. Jest niezwykle pyszny i zawiera dobre tłuszcze. Awokado – główny składnik tej pasty – w aż 30% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9! To także dobre źródło potasu, magnezu, manganu, miedzi, witamin B1, B2, B3, B6, B9, C, A, K i E[8]. Aby przygotować guacamole wystarczy jedno awokado (najlepiej odmiany Hass), ząbek czosnku, odrobina cebuli, pieprz i sok z połowy limonki (można zamienić ją na cytrynę). Wszystkie składniki wystarczy rozgnieść lub zmiksować na pastę i pyszny dip gotowy!
To doskonały zamiennik tradycyjnego keczupu. Dwa dojrzałe pomidory wystarczy obrać ze skórki i pokroić. Jeżeli czasu jest niewiele, wystarczą te z puszki. Pół czerwonej cebuli i ząbek czosnku dodadzą odpowiedniej pikanterii. Do tego nieco pieprzu, oregano i najważniejszy składnik – świeża kolendra. Dlaczego warto dodać ją do sosu? Oprócz tego, że jest naprawdę pyszna i ciekawie podkreśla smak sosu, ma sporo wartości zdrowotnych – pobudza, korzystnie wpływa na układ moczowy, a także działa antybakteryjnie i rozkurczowo[9].
Nadaje daniom cudownej świeżości, świetnie sprawdza się w upalne dni i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Potrzebny jest duży kubeczek jogurtu naturalnego z dobrym składem, pieprz i pół pęczka świeżej mięty pieprzowej. W przypadku wegan sprawdzi się też jogurt sojowy. Posiekane zioła wystarczy wymieszać z jogurtem i pieprzem. Gotowe!
[1] https://filarybiznesu.pl/polacy-lubia-grillowac/a15688
[2] https://www.ekologia.pl/ciekawostki/w-polsce-jest-juz-milion-wegetarian-a-bedzie-jeszcze-wiecej,25764.html
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/
[4] https://dietetycy.org.pl/tofu/
[5] Tamże.
[6] https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/dieta-srodziemnomorska-zapobiega-chorobom-sercowo-naczyniowy-aa-xPRK-LkMY-3dXU.html
[7] https://filarybiznesu.pl/polacy-lubia-grillowac/a15688
[8] https://zywienie.abczdrowie.pl/guacamole
[9] https://krokdozdrowia.com/kolendra-7-korzysci-zdrowotnych/