Potrawy z resztek to nie tylko jeden z dominujących trendów kulinarnych. To również sposób, by przygotowywać pełnowartościowe, pełne witamin posiłki z troską o naszą planetę. Według raportu ONZ wyrzucamy bowiem aż 931 milionów ton jedzenia każdego roku[1]! To naprawdę mnóstwo produktów spożywczych, które zamiast trafić do naszych żołądków, kończą w koszach na śmieci.
Warto poznać sprytne sposoby na dania z niczego, by żyć w zgodzie z naturą i ograniczyć swój negatywny wpływ na środowisko naturalne. Dla początkujących adeptów ekonomicznej i ekologicznej kuchni przygotowaliśmy kilka przepisów na pyszne zupy w stylu less waste.
Choć wydawać by się mogło, że nasze codzienne wybory w sklepie nie mają wpływu na losy całego świata, jest zupełnie inaczej. To właśnie od zmian każdego konsumenta zależy kierunek, w jakim podąża nasz świat. Według badań przeprowadzonych na zlecenie ONZ, gdyby roczne marnowanie jedzenie przyrównać do kraju, byłoby ono na trzecim miejscu wśród państw, które odpowiadają za największą emisję gazów cieplarnianych[2].
Co marnujemy najczęściej?
Less waste to mniej restrykcyjna wersja zero waste. Jest to model codziennego życia, który opiera się na dobrowolnym ograniczeniu produkcji odpadków – zarówno organicznych, jak i tych zupełnie sztucznych (np. plastikowe opakowania).
Osoby podążające za tą filozofią, w trosce o środowisko naturalne, dobrze planują swoją codzienność. Nie kupują nadmiaru jedzenia, planują swoje posiłki, przetwarzają resztki na pyszne dania albo cenny kompost i pakują potrawy na wynos do własnych pudełek i termosów. Często też rezygnują ze spożycia mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych, które w dużej mierze przyczyniają się do wycinania lasów Amazonii, a co za tym idzie, ocieplenia naszego klimatu i podnoszenia się poziomu wód w oceanach.
Jesień to czas przeziębień – katarów, gorączek i kaszlu. Aby poprawić swoją odporność i wzmocnić organizm od środka, warto pamiętać o odpowiedniej diecie, która umożliwia nie tylko utrzymanie prawidłowej wagi, lecz również wspiera nasze ciała w walce z wirusami.
W tym coraz chłodniejszym okresie kolorowe i soczyste owoce ustępują powoli miejsca, m.in. warzywom korzeniowym.
Jesienne warzywa i owoce:
Gęsty, aromatyczny i rozgrzewający krem z białych warzyw przyrządza się niezwykle szybko. Co więcej, można przygotować go z resztek produktów, które zalegają w lodówce. Dlatego też to idealna propozycja na jesienne pyszności w duchu less waste.
Składniki:
Wykonanie:
Ważne!
Każdemu czasem zdarza się przygotować zbyt dużo jedzenia. Jeżeli wiesz, że nie jesteś w stanie spożyć go w odpowiednim terminie, skorzystaj z jadłodzielni. Co to takiego? To rozmieszczone w wielu miejscowościach w Polsce skrzynki, wydzielone pomieszczenia czy wolnostojące budki, gdzie można pozostawić zdatne do spożycia jedzenie. Dzięki temu mogą skorzystać z niego osoby potrzebujące, dla których zakup produktów spożywczych jest niezwykle trudny. W ten sposób nie tylko ograniczamy marnowanie żywności, lecz również wspieramy lokalną społeczność.
Nasze mamy i babcie z pewnością znają zupę ze wszystkiego. Dawniej, gdy na sklepowych półkach znaleźć można było jedynie ocet, proste i tanie potrawy z sezonowych warzyw stanowiły podstawę diety większości Polaków. Czas, by sięgnąć do przepisów sprzed lat.
Składniki:
Wykonanie:
Soczewica to produkt, który świetnie pasuje do jesiennych zup w stylu less waste. Na jej bazie przyrządzić można wiele przepysznych i rozgrzewających posiłków. Poza tym jest bardzo zdrowa.
Jak wpływa na nasze organizmy?
Ta kuzynka bobu ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdza się w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego oraz błonnika, który ułatwia trawienie. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze. Posiada też właściwości antynowotworowe[5].
Składniki:
Wykonanie:
Poznaj więcej ciekawych przepisów na jesienne zupy >>>
[1] UNEP Food Waste Index Report 2021 | UNEP – UN Environment Programme
[2] Ile żywności marnujemy? Najnowszy raport ONZ | organiczni.eu (baranowscy.eu)
[3] Dlaczego marnujemy jedzenie? (ekologia.pl)
[4] Dlaczego jeść jesienne warzywa i owoce ? | Naturalne Zdrowie
[5] Soczewica: wartości odżywcze i lista właściwości (vitapedia.pl)
Poradniki: